Модуль “Щільність грунту”. Як щільність грунту не дає можливості нормально розвиватись кореневій системі рослини, порушує водопроникність та як це вливає на врожай

Щільність грунту – це дуже важлива характеристика земель в сільському господарстві, яка показує в яких умовах ростуть та розвиваються рослини. Від щільності грунту залежать всі грунтові процеси (водопроникність, теплоємність, повітрообмін, вологоємність). Щільність впливає на якість обробітку грунту та технологічні властивості. Використання важкої техніки, неправильний полив та внесення добрив,пенетрометрособливості мікрорельєфу та структури грунту можуть суттєво ущільнювати грунт, що може привести до неможливості нормального розвитку кореневої системи рослини. А це в свою чергу приводить до значних втрат врожаю.

Агрохімічний аналіз грунту також дуже важлива складова для ефективного та точного землеробства. Тому при відборі проб аналізів грунту додатково можна зробити проби на щільність грунту. Таким чином одночасно отримати обидва показники. Про модуль Аналіз грунту ми розповідали в окремій статті.щільність грунту

Для вимірювання щільності грунту застосовуються пенетрометри. Вони можуть бути ручними або встановлені на автомобілі. Дозволяють вимірювати ущільненість грунту на глибині від 0 до 60см з кроком 1см. Після вимірювання, на сервер крім показників передається також геолокація де робився замір.

Про можливість відображення інформації по результатам агрохімічного аналізу грунту ми розповідали в окремій статті.

Для відображення результатів вимірювання щільності грунту доданий новий модуль “Щільність грунту”. Даний модуль дозволяє отримувати інформацію про вимірювання в онлайн режимі. Інформація імпортується по API виробника пенетрометрів. На зараз реалізована підтримка пенетрометрів DataField. Якщо маєте в своєму розпорядженні обладнання інших виробників, вони можуть бути додані.

В модулі потрібно додати пенетрометр, сказавши назву, серійний номер та ApiKey.

щільність грунту

Після додавання система автоматично підтягне кількість проб, відобразить дату останнього запису та час останньої синхронізації з пристроєм. Після отримання даних, системі потрібно інтерполювати результати і якщо інформації багато, то для цього потрібний деякий час. Кількість проб, які залишилось інтерполювати також можемо побачити. Для оновлення та імпортування нової інформації, потрібно натиснути кругові стрілки напроти пристрою.

щільність грунту

Для відображення результатів, потрібно зліва в панелі виділити поля, по яким ми хочемо переглянути інформацію та обрати рік в якому виконувались виміри щільності грунту. Напроти поля відображається цифра, яка показує кількість аналізів, які виконувались. Якщо в межах одної доби робились проби, то це є один аналіз. Відповідно, якщо робились проби більше ніж один день, так і буде пораховано кількість аналізів.

щільність грунту

Інформація відображається через інтерполяцію двох видів (крігінг, вороний). Якщо вибирається більше ніж одне поле, то система показує максимально зафіксоване ущільнення, яке відповідає відповідному кольору згідно легенди, яка знаходиться в нижньому правому куті карти.

щільність грунту

щільність грунту

Під картою в таблиці відображаються всі результати по кількості проб та щільності на різній глибині. Жовтим кольором в таблиці виділяється ущільнення, яке йде попереднім перед критичним 2 500кПа.

щільність грунту

Якщо обрати відображення “маркер”, на карті будуть намальовані маркери в полях, де саме робився укол для виміру щільності грунту. Також колір кожного маркера відповідає максимальній щільності, яка була зафіксована в даному місці.

щільність грунту

Якщо ми обрали якесь поле для відображення, через селект глибини, ми можемо відобразити результат виміру на різній глибині.

щільність грунту