Завдання на відбір зразків грунту, зони продуктивності, маршрут руху, контроль уколів та їх кількості

Агрохімічний аналіз грунту, диференційоване внесення добрив, це одна з найважливіших складових в точному землеробстві. Всі розуміють, що ресурси потрібно використовувати розумно та ефективно. Вже пройшли часи, які дозволяли вносити добрива не думаючи про їхню вартість та їхню кількість, земля все стерпить.

Прийшли реалії сьогодення, відбір зразків грунту, лабораторний аналіз грунту, зони продуктивності, карти завдання, диференційоване внесення добрив і ця тема вкрай актуальна та перспективна.

Карти завдання для внесення різної кількості добрив розробляються на основі наступної інформації: знімки NDVI, карт врожайності, аналізу грунту, рельєфу та інше. Потім карти завантажуються в бортовий комп’ютер трактора чи обприскувача і на основі цих карт та точного позиціонування відбувається керування положенням дозувальних заслінок, що дозволяє збільшувати чи зменшувати подачу добрив.

Застосування диференційованого внесення добрив дозволяє не тільки економити кошти на основі внесення добрив там де це потрібно, а також підвищувати урожайність тих зон, які мають нижчі показники.

Враховуючи ці тенденції та використання таких інструментів реалізована можливість у web версії створювати завдання на відбір зразків для аналізів грунту. Можливість створити сітку, завантажити при потребі зони продуктивності, промалювати маршрут руху та місця відбору зразків.

Далі відповідальний працівник, для якого було створено завдання, отримує його на смартфон в мобільний додаток Агроконтроль і виконує його. Ця частина буде більш досконало описана у відповідному оновленні мобільного додатку.

В модулі “Аналізи грунту” додана вкладка “Завдання”. При вході нам відображаються за вибраний період всі завдання, які були створені раніше з короткою інформацією про них.

Агроконтроль

agrocontrolДля створення завдання Вам потрібно натиснути додати новий запис. Обрати поле для якого створюється завдання, відповідального виконавця та пробовідбірник.

аналізи грунту

завдання на аналізи

Інщі опції дозволяють відобразити сітку, вказавши її розмір в га., в залежності від форми поля та його розміру сітку можете грутити, змінюючи кут повороту, зміщувати по осям (х,y). Можна робити об’єднання сусідніх чарунок, якщо площа її, для прикладу, менше 30%, а також обрізати по контуру поля.

аналізи грунту

Забір зразків можна робити по сітці, по зонам продуктивності або одночасно одне і друге.

Після того як сформували сітку під своє завдання, можна перейти у вкладку “Маршрут” і побудувати маршрут, по якому повинен рухатись виконавець і робити уколи для забору зразків.

 

аналізи грунту

Якщо використовуються зони продуктивності, то маршрут руху пробовідбірника можна малювати саме по цим зонам.

аналізи грунту

Далі завдання отримуються відповідальним в мобільний додаток Агроконтроль і починається виконання завдання.

аналізи грунтуВідповідальний переходить в завдання, йому відображається поле, сітка та маршрут руху, по якому він повинен рухатись та брати зразки грунту.

Він бачить своє місцеположення, маршрут та місця де повинен брати зразки. В нього можуть бути вже з собою мішечки з qr-кодами та наклейками відповідними, де вшито поле, дата, порядковий номер та інша необхідна інформація. Він може з собою брати принтер в автомобіль, тут кожен вже обирає як йому зручно.

Коли взятий зразок, виконавець за допомогою мобільного додатку Агроконтроль сканує qr-код на мішечку і таким чином присвоюється ця проба до цього мішечка та записується координата.

аналізи грунту

На пробовідбірник ставиться датчик, який фіксує укол (буріння), датчик підключається на GPS трекер автомобіля з пробовідбірником. Таким чином система співставляє кількість проб та кількість і місце буріння пробовідбірником. Це дозволяє контролювати, що саме в полі та по відповідному маршруті відбувалось взяття проб для аналізу грунту.

зразки грунту

зелений прапорець показує місце буріння пробовідбірником. Тому після виконання завдання, дуже легко перевірити та співставити завдання та результат його виконання у вкладці відібрані зразки.

аналізи грунтуВкладка трек відбору зразків у web версії ми можемо відобразити, як рухався автомобіль в полі з пробовідбірником. Дата та час буде запропонована системою, враховуючи результати роботи пробовідбірника, від першої і до останньої проби в полі.

Агрохіманаліз грунту

Вкладка зони продуктивності дозволяє відобразити слоями зони їх значення та площу.

зони продуктивності

Вкладка маршрут показує, які маршрути були додані під час створення завдання. Який кілометраж по кожному маршруту та кількість зупинок.

зони продуктивності